De muur

Ik ben al langer aanhanger van de theorie dat de muur bij vrije trappen altijd* verkeerd staat, maar de laatste tijd grijp ik om de een of andere reden elke gelegenheid aan om die onorthodoxe voetbaltheorie te verkondigen. Misschien omdat ik blij ben zowaar ergens een originele mening over te hebben, maar vooral omdat ik zo overtuigd ben van mijn gelijk.

Neem nu de vrije trap van Luis Suarez , vorige week zaterdag tegen NAC. En laten we ons voor het optimale effect van deze uitleg even verplaatsen in de keeper van NAC, Jelle ten Rouwelaar. Hij zet tenslotte de muur neer** en moet de bal, die de muur passeert en tussen de palen dreigt te komen, uiteindelijk tegenhouden. Welnu, de bal ligt op een meter of vijfentwintig, ter hoogte van de rechterdoelpaal. Geheel volgens de gangbare norm heeft Ten Rouwelaar zijn muur ook ongeveer ter hoogte van die rechterpaal gedirigeerd. Simpeler gezegd: de muur blokkeert de kortste weg naar het doel, ofwel de korte hoek, terwijl Ten Rouwelaar de lange hoek ‘afdekt’, de lange hoek.

En daar zit dus het probleem.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat de afstand van de bal tot de korte hoek korter is dan de afstand naar de lange hoek. En dat de bal dus minder tijd nodig heeft om die afstand te overbruggen. Maar als de vrije trap slecht is genomen, staat de muur toch in de weg? Klopt, maar je mag erop vertrouwen dat een slecht genomen vrije trap een prooi is voor de keeper. Maar als de muur daar niet staat, krijgt de keeper toch meer ballen te verwerken? Klopt ook, en zelfs harder dan in de oude situatie. Maar daar staat tegenover dat de keeper al in de goede hoek staat èn de bal ziet aankomen.

Groot nadeel van de gangbare situatie is dat de keeper een bal in de korte hoek

pas ziet aankomen op het moment dat die bal over de muur krult. Dat vereist een enorme reactiesnelheid. De natuurkundige berekening zal ik u, uit onkunde, besparen. Wie er derhalve in slaagt om de bal over de muur te krullen, heeft in de grote kans op succes. De bal hoeft vaak niet eens per se precies richting de kruising te zeilen (zie de goal van Suarez).

Omdat Ten Rouwelaar de lange hoek afdekt, mag je overigens veronderstellen dat het vrijwel onmogelijk is om daar een gaatje te vinden. Toch gaan er opvallend veel van die vrije trappen tegen de touwen. Keepers doen namelijk vaak – tijdens de aanloop van de vrijetrapnemer – nog even, voor de zekerheid, een stapje naar rechts, en dan zijn ze te laat. Zoals hier. Of hier.

Volgens mijn theorie zou Ten Rouwelaar in de korte hoek moeten gaan staan en de muur enkele meters naar links moeten verplaatsen, zodat hij vrij zicht heeft op de bal en op Suarez. De muur blokkeert nu de lange hoek, terwijl de keeper zelf de kortste weg naar het doel afdekt. Ja, dat betekent ook dat de weg naar de korte hoek nu helemaal open ligt voor de Ajacied, maar hoe interessant is die hoek als de keeper daar al klaarstaat en precies ziet wat hij gaat doen? De enige kans op een goal is een slippertje van de keeper. Of een perfecte trap in de andere bovenhoek. Maar de keeper zal het meteen zien als Suarez voor die hoek kiest, en hij zal er meteen op reageren. Zo is de keeper minder afhankelijk van de muur, die wel als hulpmiddel blijft fungeren. Hij is meer dan voorheen aangewezen op zijn eigen kwaliteiten, en dat zou goed nieuws moeten zijn.

Morgenavond neemt de keeper van het ons eerste elftal aan het einde van de training de proef op de som. Van die proef zal ik naar eer en geweten verslag doen.

*Kanttekening bij mijn theorie is dat zij niet opgaat voor elk niveau. Keepers, op laag amateurniveau, met een ‘zwakke’ hoek doen er vooral verstandig aan om ervoor te zorgen dat ze die ene kant niet op hoeven te duiken.

**Het alternatief om helemaal geen muur neer te zetten, bestrijd ik. Dan ziet de keeper helemaal niets meer en wordt hij erg afgeleid door de chaos voor hem, net als bij corners. Bovendien kan de vrijetrapspecialist in kwestie ertoe besluiten zelf een muurtje neer te zetten, zoals Pierre van Hooijdonk dat ooit opperde. De criticaster zal beweren dat je in de nieuwe situatie dan ook een extra muurtje kan neerzetten naast de muur die de lange hoek blokkeert. Een hele lange muur dus. Dan ziet de keeper helemaal niets meer! Dat zou natuurlijk kunnen, maar als je toch dat zicht volledig wil belemmeren, waarom gebeurt dat dan nu al niet?

Ten eerste omdat spelers van de tegenstander dit proberen te voorkomen, en de scheidsrechter zal daarop weer optreden en iedereen wegsturen. Maar dat is niet de belangrijkste reden. Laten we weer even de vrije trap van Suarez bekijken. Om de keeper nog even in het ongewis te laten over hoe en door wie de vrije trap wordt genomen, staan er drie man van Ajax bij de bal. Verder staan er twee man klaar voor een eventuele rebound, één voor de afvallende bal, en twee man nestelen zich in de muur. Twee Ajacieden blijven achterin om een counter te kunnen opvangen ((wat overigens heel weinig is, maar de suprematie van Ajax en het gebrek aan stootkracht bij NAC stonden dit in deze wedstrijd toe. Normaal staan er meer mensen achter de bal)). Met andere woorden, voor het neerzetten van een extra muur zijn dus te weinig spelers.

Deel via social media:
  • Twitter
  • Hyves
  • Facebook
  • NuJIJ
  • LinkedIn
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites